Greater Poland Beer Cup Competition
The goal of the competition
Registration
27 May – 4 October 2024
Competition for
professional breweries from around the world
Cost of submitting one beer
Early Birds – (until 30 June) – 45 EUR* (+23% vat)
1 July – 4 October – 60 EUR* (+23% vat)
Prizes
- Prizes in the categories
The prizes in each of the 35 categories are:
- 1st Place: Diploma, GP 2024 plate, Gold GP 2024 graphic emblem for use in brewery promotion.
- 2nd Place: Diploma, GP 2024 plate, Silver GP 2024 graphic emblem for use in brewery promotion.
- 3rd Place: Diploma, GP 2024 plate, Bronze GP 2024 graphic emblem for use in brewery promotion.
- Main Prize
From the winning beers in each category, one beer will be selected to receive the title ‘The Greatest Beer’. The prizes for the winner of this title are:
- GP 2024 decoration and ‘The Greatest Beer GP 2024’ logo to be used in the promotion of the brewery
- A package of promotional services provided by Targi Piwne Sp. z o.o.
Second and third place will also be awarded, the winners of which will receive
- For 2nd place: Diploma. GP 2024 decoration, a graphic sign of the 2nd place GP 2024 to be used in the promotion of the brewery
- For 3rd place: Diploma. GP 2024 decoration, 3rd place GP 2024 logo to be used in the promotion of the brewery
Competition Categories
1.Piwo pszeniczne i żytnie
Krótki opis stylu, który spokojnie zajmie ze dwie, a może nawet i cztery linijki. W sumie mogłoby tu wjechać lorem ipsum, ale jak już piszę, to dopcham to trochę tekstem, żeby jakoś wyglądało i sprawiało wrażenie kompletnego. W opisie co nieco o wyglądzie, smaku, zapachu oraz jakiś rys historyczny, bo czemu nie.
Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?
- Opcja pierwsza
- Opcja druga
- Opcja trzecia
- opcja czwarta
Znowu trochę treści, żeby wyglądało to kompletne, trochę parametrów technicznych i uwag organizacyjnych.
No i zdanie od siebie
Krótki opis stylu, który spokojnie zajmie ze dwie, a może nawet i cztery linijki. W sumie mogłoby tu wjechać lorem ipsum, ale jak już piszę, to dopcham to trochę tekstem, żeby jakoś wyglądało i sprawiało wrażenie kompletnego. W opisie co nieco o wyglądzie, smaku, zapachu oraz jakiś rys historyczny, bo czemu nie.
Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?
- Opcja pierwsza
- Opcja druga
- Opcja trzecia
- opcja czwarta
Znowu trochę treści, żeby wyglądało to kompletne, trochę parametrów technicznych i uwag organizacyjnych.
No i zdanie od siebie
Krótki opis stylu, który spokojnie zajmie ze dwie, a może nawet i cztery linijki. W sumie mogłoby tu wjechać lorem ipsum, ale jak już piszę, to dopcham to trochę tekstem, żeby jakoś wyglądało i sprawiało wrażenie kompletnego. W opisie co nieco o wyglądzie, smaku, zapachu oraz jakiś rys historyczny, bo czemu nie.
Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?
- Opcja pierwsza
- Opcja druga
- Opcja trzecia
- opcja czwarta
Znowu trochę treści, żeby wyglądało to kompletne, trochę parametrów technicznych i uwag organizacyjnych.
No i zdanie od siebie
Krótki opis stylu, który spokojnie zajmie ze dwie, a może nawet i cztery linijki. W sumie mogłoby tu wjechać lorem ipsum, ale jak już piszę, to dopcham to trochę tekstem, żeby jakoś wyglądało i sprawiało wrażenie kompletnego. W opisie co nieco o wyglądzie, smaku, zapachu oraz jakiś rys historyczny, bo czemu nie.
Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?
- Opcja pierwsza
- Opcja druga
- Opcja trzecia
- opcja czwarta
Znowu trochę treści, żeby wyglądało to kompletne, trochę parametrów technicznych i uwag organizacyjnych.
No i zdanie od siebie
Krótki opis stylu, który spokojnie zajmie ze dwie, a może nawet i cztery linijki. W sumie mogłoby tu wjechać lorem ipsum, ale jak już piszę, to dopcham to trochę tekstem, żeby jakoś wyglądało i sprawiało wrażenie kompletnego. W opisie co nieco o wyglądzie, smaku, zapachu oraz jakiś rys historyczny, bo czemu nie.
Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?
- Opcja pierwsza
- Opcja druga
- Opcja trzecia
- opcja czwarta
Znowu trochę treści, żeby wyglądało to kompletne, trochę parametrów technicznych i uwag organizacyjnych.
No i zdanie od siebie
2. Jasny Lager
Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?
- Opcja pierwsza
- Opcja druga
- Opcja trzecia
- opcja czwarta
Znowu trochę treści, żeby wyglądało to kompletne, trochę parametrów technicznych i uwag organizacyjnych. No i zdanie od siebie
3. Pils Czeski
Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?
- Opcja pierwsza
- Opcja druga
- Opcja trzecia
- opcja czwarta
Znowu trochę treści, żeby wyglądało to kompletne, trochę parametrów technicznych i uwag organizacyjnych. No i zdanie od siebie
4. Pils Niemiecki
Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?
- Opcja pierwsza
- Opcja druga
- Opcja trzecia
- opcja czwarta
Znowu trochę treści, żeby wyglądało to kompletne, trochę parametrów technicznych i uwag organizacyjnych. No i zdanie od siebie
5. Bursztynowy Lager
Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?
- Opcja pierwsza
- Opcja druga
- Opcja trzecia
- opcja czwarta
Znowu trochę treści, żeby wyglądało to kompletne, trochę parametrów technicznych i uwag organizacyjnych. No i zdanie od siebie
6. Porter Bałtycki oraz Imperialny Porter Bałtycki
Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?
- Opcja pierwsza
- Opcja druga
- Opcja trzecia
- opcja czwarta
Znowu trochę treści, żeby wyglądało to kompletne, trochę parametrów technicznych i uwag organizacyjnych. No i zdanie od siebie
Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?
- Opcja pierwsza
- Opcja druga
- Opcja trzecia
- opcja czwarta
Znowu trochę treści, żeby wyglądało to kompletne, trochę parametrów technicznych i uwag organizacyjnych. No i zdanie od siebie
7. Ciemny Lager
Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?
- Opcja pierwsza
- Opcja druga
- Opcja trzecia
- opcja czwarta
Znowu trochę treści, żeby wyglądało to kompletne, trochę parametrów technicznych i uwag organizacyjnych. No i zdanie od siebie
Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?
- Opcja pierwsza
- Opcja druga
- Opcja trzecia
- opcja czwarta
Znowu trochę treści, żeby wyglądało to kompletne, trochę parametrów technicznych i uwag organizacyjnych. No i zdanie od siebie
Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?
- Opcja pierwsza
- Opcja druga
- Opcja trzecia
- opcja czwarta
Znowu trochę treści, żeby wyglądało to kompletne, trochę parametrów technicznych i uwag organizacyjnych. No i zdanie od siebie
8. Piwo na polskich chmielach
Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?
- Opcja pierwsza
- Opcja druga
- Opcja trzecia
- opcja czwarta
Znowu trochę treści, żeby wyglądało to kompletne, trochę parametrów technicznych i uwag organizacyjnych. No i zdanie od siebie
9. American Pale Ale
Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?
- Opcja pierwsza
- Opcja druga
- Opcja trzecia
- opcja czwarta
Znowu trochę treści, żeby wyglądało to kompletne, trochę parametrów technicznych i uwag organizacyjnych. No i zdanie od siebie
10. American IPA
Krótki opis stylu, który spokojnie zajmie ze dwie, a może nawet i cztery linijki. W sumie mogłoby tu wjechać lorem ipsum, ale jak już piszę, to dopcham to trochę tekstem, żeby jakoś wyglądało i sprawiało wrażenie kompletnego. W opisie co nieco o wyglądzie, smaku, zapachu oraz jakiś rys historyczny, bo czemu nie.
Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?
- Opcja pierwsza
- Opcja druga
- Opcja trzecia
- opcja czwarta
Znowu trochę treści, żeby wyglądało to kompletne, trochę parametrów technicznych i uwag organizacyjnych.
No i zdanie od siebie
11. Hazy IPA/NEIPA
Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?
- Opcja pierwsza
- Opcja druga
- Opcja trzecia
- opcja czwarta
Znowu trochę treści, żeby wyglądało to kompletne, trochę parametrów technicznych i uwag organizacyjnych. No i zdanie od siebie
12. Cold IPA
Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?
- Opcja pierwsza
- Opcja druga
- Opcja trzecia
- opcja czwarta
Znowu trochę treści, żeby wyglądało to kompletne, trochę parametrów technicznych i uwag organizacyjnych. No i zdanie od siebie
13. IPA - pozostałe
Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?
- Opcja pierwsza
- Opcja druga
- Opcja trzecia
- opcja czwarta
Znowu trochę treści, żeby wyglądało to kompletne, trochę parametrów technicznych i uwag organizacyjnych. No i zdanie od siebie
14. Jasne piwo belgijskie
Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?
- Opcja pierwsza
- Opcja druga
- Opcja trzecia
- opcja czwarta
Znowu trochę treści, żeby wyglądało to kompletne, trochę parametrów technicznych i uwag organizacyjnych. No i zdanie od siebie
Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?
- Opcja pierwsza
- Opcja druga
- Opcja trzecia
- opcja czwarta
Znowu trochę treści, żeby wyglądało to kompletne, trochę parametrów technicznych i uwag organizacyjnych. No i zdanie od siebie
Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?
- Opcja pierwsza
- Opcja druga
- Opcja trzecia
- opcja czwarta
Znowu trochę treści, żeby wyglądało to kompletne, trochę parametrów technicznych i uwag organizacyjnych. No i zdanie od siebie
Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?
- Opcja pierwsza
- Opcja druga
- Opcja trzecia
- opcja czwarta
Znowu trochę treści, żeby wyglądało to kompletne, trochę parametrów technicznych i uwag organizacyjnych. No i zdanie od siebie
15. Ciemne piwo belgijskie
Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?
- Opcja pierwsza
- Opcja druga
- Opcja trzecia
- opcja czwarta
Znowu trochę treści, żeby wyglądało to kompletne, trochę parametrów technicznych i uwag organizacyjnych. No i zdanie od siebie
Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?
- Opcja pierwsza
- Opcja druga
- Opcja trzecia
- opcja czwarta
Znowu trochę treści, żeby wyglądało to kompletne, trochę parametrów technicznych i uwag organizacyjnych. No i zdanie od siebie
16. Piwo brytyjskie
Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?
- Opcja pierwsza
- Opcja druga
- Opcja trzecia
- opcja czwarta
Znowu trochę treści, żeby wyglądało to kompletne, trochę parametrów technicznych i uwag organizacyjnych. No i zdanie od siebie
17. Mocne piwo brytyjskie
Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?
- Opcja pierwsza
- Opcja druga
- Opcja trzecia
- opcja czwarta
Znowu trochę treści, żeby wyglądało to kompletne, trochę parametrów technicznych i uwag organizacyjnych. No i zdanie od siebie
18. Berliner Weisse, Gose i Sour Ale
Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?
- Opcja pierwsza
- Opcja druga
- Opcja trzecia
- opcja czwarta
Znowu trochę treści, żeby wyglądało to kompletne, trochę parametrów technicznych i uwag organizacyjnych. No i zdanie od siebie
19. Fruit Sour Ale
Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?
- Opcja pierwsza
- Opcja druga
- Opcja trzecia
- opcja czwarta
Znowu trochę treści, żeby wyglądało to kompletne, trochę parametrów technicznych i uwag organizacyjnych. No i zdanie od siebie
20. Pastry Sour
Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?
- Opcja pierwsza
- Opcja druga
- Opcja trzecia
- opcja czwarta
Znowu trochę treści, żeby wyglądało to kompletne, trochę parametrów technicznych i uwag organizacyjnych. No i zdanie od siebie
21. Stout
Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?
- Opcja pierwsza
- Opcja druga
- Opcja trzecia
- opcja czwarta
Znowu trochę treści, żeby wyglądało to kompletne, trochę parametrów technicznych i uwag organizacyjnych. No i zdanie od siebie
22. Stout i Sweet Stout z dodatkami
Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?
- Opcja pierwsza
- Opcja druga
- Opcja trzecia
- opcja czwarta
Znowu trochę treści, żeby wyglądało to kompletne, trochę parametrów technicznych i uwag organizacyjnych. No i zdanie od siebie
23. Foreign Extra Stout
Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?
- Opcja pierwsza
- Opcja druga
- Opcja trzecia
- opcja czwarta
Znowu trochę treści, żeby wyglądało to kompletne, trochę parametrów technicznych i uwag organizacyjnych. No i zdanie od siebie
24. Imperial Stout
Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?
- Opcja pierwsza
- Opcja druga
- Opcja trzecia
- opcja czwarta
Znowu trochę treści, żeby wyglądało to kompletne, trochę parametrów technicznych i uwag organizacyjnych. No i zdanie od siebie
25. Piwo historyczne
Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?
- Opcja pierwsza
- Opcja druga
- Opcja trzecia
- opcja czwarta
Znowu trochę treści, żeby wyglądało to kompletne, trochę parametrów technicznych i uwag organizacyjnych. No i zdanie od siebie
26. Piwo bezalkoholowe
Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?
- Opcja pierwsza
- Opcja druga
- Opcja trzecia
- opcja czwarta
Znowu trochę treści, żeby wyglądało to kompletne, trochę parametrów technicznych i uwag organizacyjnych. No i zdanie od siebie
27. Piwo Grodziskie
Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?
- Opcja pierwsza
- Opcja druga
- Opcja trzecia
- opcja czwarta
Znowu trochę treści, żeby wyglądało to kompletne, trochę parametrów technicznych i uwag organizacyjnych. No i zdanie od siebie
28. Piwa dymione
Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?
- Opcja pierwsza
- Opcja druga
- Opcja trzecia
- opcja czwarta
Znowu trochę treści, żeby wyglądało to kompletne, trochę parametrów technicznych i uwag organizacyjnych. No i zdanie od siebie
29. Mocne piwa leżakowane w beczce
Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?
- Opcja pierwsza
- Opcja druga
- Opcja trzecia
- opcja czwarta
Znowu trochę treści, żeby wyglądało to kompletne, trochę parametrów technicznych i uwag organizacyjnych. No i zdanie od siebie
30. Piwa dzikie leżakowane w beczce
Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?
- Opcja pierwsza
- Opcja druga
- Opcja trzecia
- opcja czwarta
Znowu trochę treści, żeby wyglądało to kompletne, trochę parametrów technicznych i uwag organizacyjnych. No i zdanie od siebie
31. Piwo wymrażane
Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?
- Opcja pierwsza
- Opcja druga
- Opcja trzecia
- opcja czwarta
Znowu trochę treści, żeby wyglądało to kompletne, trochę parametrów technicznych i uwag organizacyjnych. No i zdanie od siebie
32. Piwo z dodatkami - ziołami, herbatami, przyprawami, miodem
Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?
- Opcja pierwsza
- Opcja druga
- Opcja trzecia
- opcja czwarta
Znowu trochę treści, żeby wyglądało to kompletne, trochę parametrów technicznych i uwag organizacyjnych. No i zdanie od siebie
33. Piwo z dodatkami - owocami
Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?
- Opcja pierwsza
- Opcja druga
- Opcja trzecia
- opcja czwarta
Znowu trochę treści, żeby wyglądało to kompletne, trochę parametrów technicznych i uwag organizacyjnych. No i zdanie od siebie
34. Piwo z dodatkami - warzywami
Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?
- Opcja pierwsza
- Opcja druga
- Opcja trzecia
- opcja czwarta
Znowu trochę treści, żeby wyglądało to kompletne, trochę parametrów technicznych i uwag organizacyjnych. No i zdanie od siebie
35. Piwo z dodatkami - susz konopny
Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?
- Opcja pierwsza
- Opcja druga
- Opcja trzecia
- opcja czwarta
Znowu trochę treści, żeby wyglądało to kompletne, trochę parametrów technicznych i uwag organizacyjnych. No i zdanie od siebie
1.Wheat and rye beer
Light wheat beer with Belgian roots. Pale in color, often cloudy due to the use of unmalted wheat. Special character is given by additions such as citrus fruits or spices, with coriander leading the pack. Their level can vary, from subtle nuanced accents in traditional versions to intense notes in craft versions. Often slightly sour, smooth, and heavily carbonated. Lightness and refreshing character are essential elements of the style.
What beers should be submitted in this category?
- Witbier
- Witbier with additions*
- American Witbier
- Imperial Witbier / Witbier Grand Cru
This category should include Witbiers and beers whose base and foundation is Witbier. If the additions dominate the character of Witbier or the extract is lower than 10 Plato, then the beer should be submitted to category 1d.
Weizen, Hefeweizen, Weissbier, simply classic light wheat beers. Although the name sounds German, brewing wheat beers is deeply rooted in Polish tradition. The characteristic features of wheat beer are created by a combination of spicy notes (such as clove) and esters (banana, pear). A proper wheat beer is characterized by high drinkability and a creamy body. The beer should never be heavy. The best wheat beers are fresh and refreshing.
What beers should be submitted in this category?
- Classic wheat beers (with yeast sediment)
This category should include classic light top-fermented wheat beers. Stronger versions (e.g., Weizenbock), those weaker than 10 Plato, dark ones (like Dunkelweizen), or with modern hops should be submitted to category 1d. Smoked wheat beers should be submitted to the Smoked category. Sour wheat beers should go to the appropriate category (18-20). Grodziskie beer should be submitted to category 27. Wheat beers with additions should be placed in the appropriate category (32-35).
Clear version of German wheat beer. By removing yeast, lightness and higher drinkability are achieved. Cloudiness is a flaw. In the aromatic profile, the balance should typically be shifted more towards esters (banana, pear, peach).
What beers should be submitted in this category?
- Clear wheat beers / Kristallweizen
In this category, only clear, light wheat beers are submitted.
All variants of dark wheat beers, wheat bocks (both light and dark), as well as beers with rye additions, but still within the German tradition of top-fermented beers based on yeast used for classic wheat beers.
What beers should be submitted in this category?
- Weizenbock
- Dunkelweizen
- Roggenbier
This category can include all classic top-fermented wheat and rye beers that do not fit into categories 1a-1c. Smoked beers should be submitted to the Smoked category. Sour wheat beers should go to the appropriate category (18-20). Grodziskie beer should be submitted to category 27. Wheat beers with additions should be placed in the appropriate category (32-35).
2. Pale Lager
Light, refreshing, heavily fermented bottom-fermented beer. The most popular style of beer worldwide, produced in almost every country. Beer that can be found in every store, often produced by large breweries with global reach. Its characteristic features are a pale, golden, shining color, perfect clarity, often high carbonation as well. A significant feature of the style is its high drinkability. Unlike categories 2 and 3, pale lagers are usually milder in taste, and the use of non-malted ingredients is also allowed. However, they must present a relatively clean fermentation profile.
What beers should be submitted in this category?
- Pale Lager
- Euro Lager
This category should include pale bottom-fermented beers with high drinkability and a high degree of fermentation. Beers with a stronger malt base, more heavily hopped and with a more pronounced bitterness (pilsners) should be submitted to categories 3 or 4. Beers with noticeable caramel malt additions should be submitted to category 5. Pale lagers with additions should be placed in the appropriate category (32-35). Smoked pale lagers should be submitted to category 28. Lagers hopped with Polish hop varieties should be submitted to category 8.
3. Czech Pils
Based on pale malt and traditional hops, which contribute to a characteristic, slightly tangy, and refreshing taste. The aroma and flavor are created by a clean lager profile and delicate malty notes (reminiscent of light bread) balanced with a pronounced hop character, often with a noticeable bitterness. A good Pilsner is a very drinkable and decidedly refreshing beer. In the Czech variant, Pilsner is relatively less attenuated, with trace amounts of diacetyl allowed.
Which beers should be submitted in this category?
- Czech Pilsner
- Desitka
- Světle Výčepní
- Světle Ležak
- Světle Speciál
This category should include pale bottom-fermented beers reminiscent of traditional, classic Czech Pilsners and pale Czech beers that are based on pale malt (most often Pilsner malt) and traditional hops. Less aromatic and less bitter pale lagers should go to category 2. Beers with a noticeable addition of caramel malts should go to category 5. Pale lagers with additives should go to the appropriate category (32-35). Smoked pale lagers should go to category 28. Lagers hopped with Polish hop varieties should go to category 8.
4. German Pils
In the German variant, Pilsners are beers that are significantly more fully attenuated, with a cleaner fermentation profile and less malty balance to the high bitterness.
Which beers should be submitted in this category?
- German Pilsner
- Helles
- Dortmunder
- Kölsch
This category should include pale bottom-fermented beers reminiscent of traditional, classic German Pilsners and pale German beers that are based on pale malt (most often Pilsner malt) and traditional hops. Less aromatic and less bitter pale lagers should go to category 2. Beers with a noticeable addition of caramel malts should go to category 5. Pale lagers with additives should go to the appropriate category (32-35). Smoked pale lagers should go to category 28. Lagers hopped with Polish hop varieties should go to category 8.
5. Amber Lager
Märzen and Vienna Lager are stronger and more full-bodied beers than Pilsners and pale lagers, with a distinct caramel maltiness. They are characterized by a clean profile and a copper color. Despite many similarities, Vienna Lager is less alcoholic, has a more pronounced hop aroma and bitterness, and is less malty and hoppy than Polotmave.
Which beers should be submitted in this category?
- Märzen
- Vienna Lager
- Amber Lager
- Polotmave
This category should include pale bottom-fermented beers with a distinctly marked caramel maltiness and a contrasting bitterness. Less aromatic and less bitter pale lagers should go to category 2.
6. Baltic Porter and Imperial Baltic Porter
Porter is one of the beers traditionally brewed in the Baltic Sea region. It is a dark, almost black beer with a substantial strength, which in stronger versions can manifest as warming and noble notes of well-aged spirits. A good Baltic Porter is a beer rich in flavors with a dominant, wide palette of malty tastes from dark and specialty malts. The finish can be dry or slightly sweet and roasted, but never burnt or ashy. This is typically a contemplative beer meant for savoring.
Which beers should be submitted in this category?
- Baltic Porter
This category should include classic Baltic Porters without additives. If the beer contains smoked malt, it should go to category 28. Barrel-aged Porters should go to category 29. Beers with additives should be submitted to the appropriate categories (32-35).
An imperial, powerful version of Baltic Porter. It is a dark, almost black beer with a high alcohol content. A good imperial Baltic Porter is a beer very rich in flavors and aromas, with a wide palette of malty tastes from dark and specialty malts. The finish can be dry or sweeter and roasted, but never burnt or ashy. This is a contemplative beer meant for savoring.
Which beers should be submitted in this category?
- Imperial Baltic Porter
This category should include the strongest Baltic Porters without additives, above 22 Plato. If the beer contains smoked malt, it should go to category 28. Barrel-aged Porters should go to category 29. Beers with additives should be submitted to the appropriate categories (32-35).
7. Dark Lager
Less popular but equally interesting dark lagers originating from Czech and German traditions.
Czech Dark / Tmavé – A light, sessionable, slightly caramel-flavored dark beer from the Czech Republic. Bready, without the roasted notes known from Schwarzbier. 10-11 Plato.
Munich Dark / Dunkelbier – Darker than Märzen, tending towards the sweet and malty side, with aroma and flavor primarily characterized by caramel and toffee notes. Roasted notes are considered a flaw. 11-14 Plato.
Schwarzbier – A dry, dark lager in the German style. Significantly less sweet and caramel-flavored than Munich Dark and Tmavé. Pronounced coffee, chocolate, and nutty notes, but the dominance of roasted notes is seen as a flaw. Clean fermentation profile. 11-13 Plato.
All other dark lagers
What beers should be entered in this category?
- Munich Dark / Dunkelbier
- Schwarzbier
- Czech Dark / Tmavé
- All other dark lagers
In this category, all clean dark lagers that are not smoked, barrel-aged, or freeze-distilled should be entered. Beers with additives should be submitted to the appropriate category (32-35).
8. Beer with Polish hops
New wave Polish hops are one of the more dynamic trends among brewing ingredients. Not only do they offer an increasingly rich aromatic repertoire, but they will always be the ones with the shortest journey from harvest to brewery. Tested by microbreweries and increasingly used by the most recognizable Polish craft breweries, this category highlights the potential of Polish hop cultivation.
What beers should be entered in this category?
- Pils with Polish hops
- IPA with Polish hops
- Pale Ale and Amber Ale with Polish hops
- Hazy/NE IPA with Polish hops
- Double IPA with Polish hops
- Double Hazy IPA with Polish hops
- Other Ales with Polish hops
This category should include light beers referencing styles such as Pils, IPA, APA, Amber Ale, Hazy IPA, NEIPA, all hopped with Polish hops. The essence is to showcase the potential of Polish hop varieties, with an emphasis on the new wave varieties emerging each year.
9. American Pale Ale
A clear, light, top-fermented beer with distinct characteristics of new wave hops. A good APA is fragrant, with a delicate malt backbone that merely complements the whole. The light character and refreshing hop aroma, combined with a non-intrusive bitterness, indicate the sessionability of this beer.
What beers should be entered in this category?
- American Pale Ale
- Hazy Pale Ale
- American Amber Ale
- Summer Ale
This category should include clear, light, top-fermented beers referencing the tradition of Pale Ale, hopped with new wave varieties. APAs hopped with Polish hops should be entered in category 8.
10. American IPA
The beer that drives the craft beer revolution. Heavily hopped with American hops, IPA has become a classic beer style. Each year, more and more highly aromatic hop varieties from various parts of the world—not just the United States—are finding their place in IPA-style beers.
What beers should be entered in this category?
- American IPA
- Session IPA
- West Coast IPA
- East Coast IPA
- Midwest IPA
This category should include heavily hopped, new wave hop varieties in light, top-fermented beers referencing the American India Pale Ale style. Heavily hazy beers, referencing New England/Vermont or Hazy IPA styles, should be entered in category 11. IPAs hopped with Polish hops should be entered in category 8. IPAs with additional ingredients should be entered in the appropriate category (32-35).
11. Hazy IPA/NEIPA
Astonishingly aromatic New England IPAs have enjoyed steady popularity for several years. They have proven that beer doesn’t have to be clear; on the contrary, hazy can be sexy. Today, beers known as “Hazy” make up the majority of IPAs.
What beers should be entered in this category?
- New England IPA/Vermont IPA
- Hazy IPA
This category should include heavily hopped, new wave hop varieties in light, top-fermented beers referencing the Hazy India Pale Ale or New England IPA/Vermont IPA styles. Classic American IPAs should be entered in category 10. Hazy IPAs hopped with Polish hops should be entered in category 8. Hazy IPAs with additional ingredients should be entered in category 13.
12. Cold IPA
A refreshing and clean approach to IPA in terms of malt bill and fermentation. Considered a hoppier and stronger version of India Pale Lager. Light in color, often brightened by the addition of rice or sugar. Intensely hopped for aroma and bitterness, yet lacking the harsh, stemmy character of the latter. This trend is growing rapidly, especially on the West Coast of the USA.
What beers should be entered in this category?
- Cold IPA
This category should include heavily hopped, new wave hop varieties in light, top-fermented beers referencing the Cold IPA style. Beers referencing the New England/Vermont or Hazy IPA styles should be entered in category 11. IPAs hopped with Polish hops should be entered in category 8. IPAs with additional ingredients should be entered in the appropriate category (32-35).
13. IPA - others
IPA continues to enjoy unabated popularity and constantly evolves into new “substyles.” Different colors, ingredients, strengths, and the technology in which they are brewed—imagination is the only limit. They are all united by one thing: high hopping.
What beers should be entered in this category?
- Milkshake IPA
- Brut IPA
- Black IPA
- Red IPA
- Belgian IPA
- English IPA
- Rice IPA
This category is for other IPAs, provided there are no additional ingredients. The use of herbs, spices, fruits, teas, vegetables, or hemp leaves shifts the beer into the appropriate category (32-35).
14. Pale Belgian beer
Dry, light-bodied for its strength, and incredibly complex top-fermented beer with Belgian heritage. Fresh, clear, highly carbonated, occasionally enriched with spices and herbal additions. Strongly rustic in character, often not only dry but also with slightly elevated acidity.
What beers should be entered in this category?
- Saison
- Saison with additives*
- American Saison
- Imperial Saison
Additions should not significantly increase the sweetness of the beer. Versions aged in barrels showing the influence of wild yeasts on the profile should be entered in category 30.
Generally lighter but also slightly sweeter than Tripel and Belgian Golden Strong Ale. The fermentation profile is somewhat more restrained than in other Belgian styles, allowing for the influence of both hops and malt to be discerned in the overall experience.
What beers should be entered in this category?
- Belgian Blonde
Versions with additives should be entered in categories (32-35).
Dry, often bottle-conditioned, with a rich fermentation profile complemented by hoppy and malty notes. Similar to Belgian Golden Strong Ale, brewed with the addition of sugar to achieve deep fermentation.
What beers should be entered in this category?
- Tripel
Versions with additives should be entered in categories (32-35). Versions aged in wine barrels should be entered in category 29.
Beers inspired by the icon of the style, Duvel. Strong, complex, slightly more estery than most Tripel representatives. Often bottle-conditioned.
What beers should be entered in this category?
- Belgian Golden Strong Ale
Versions with additives should be entered in categories (32-35). Versions aged in wine barrels should be entered in category 29.
15. Dark Belgian beer
Dark, strong Belgian beer similar in strength to a doppelbock, but decidedly richer in spicy and estery notes derived from fermentation. Often bottle-conditioned.
What beers should be entered in this category?
- Dubbel
Versions with additives should be entered in categories (32-35). Versions aged in wine barrels should be entered in category 29.
Complex, very strong Belgian beer built on a malty and fermentation-driven character, with minimal influence from hops. Often bottle-conditioned.
What beers should be entered in this category?
- Golden Strong Ale
- Quadrupel
Versions with additives should be entered in categories (32-35). Versions aged in wine barrels should be entered in category 29.
16. British beer
Traditional top-fermented British beers with a rich history. From milds and bitters to Irish Red Ales.
What beers should be entered in this category?
- Ordinary Bitter
- Best Bitter
- Extra Special Bitter
- Mild
- Brown Ale
- Scottish Ale
- Irish Red Ale
- Amber Ale
This category should include all top-fermented beers that reference traditional British styles. English IPA should be entered in category 13.
17. Strong British beer
Strong top-fermented beers with a rich malty character. The most popular version is Barley Wine, made with classic barley malt, while Wheat Wine contains wheat malt, Rye Wine contains rye malt, and Multigrain Wine contains a combination of the above or less common malts or grains. This category also includes Old Ale and Wee Heavy.
What beers should be entered in this category?
- Barley Wine
- Wheat Wine
- Rye Wine
- Multigrain Wine
- Wee Heavy
- Old Ale
This category should include strong top-fermented beers referencing the styles of Barley, Wheat, Rye, Multigrain Wine, Wee Heavy, and Old Ale. Beers aged in barrels should be entered in category 29. Beers with additives should be entered in categories (32-35). Beers with an original extract below 16 Plato should be entered in category 16.
18. Berliner Weisse, Gose i Sour Ale
Berliner Weisse, Gose, and Sour Ales, which are top-fermented sour beers. Traditionally, these beers acquired their sour character through spontaneous fermentation. They originate from various European traditions. Nowadays, they are often produced with the help of lactic acid bacteria. Typically, they are light and highly drinkable beers with a refreshing, tart character. They can also be more complex beers, such as Flanders.
What beers should be entered in this category?
- Berliner Weisse
- Gose
- Flanders
- Oud Bruin
- Gueuze
- Sour Ale
- Sour IPA
- Hoppy Sour
- American Sour
This category should include top-fermented sour beers. Sour beers with fruits and additives should be entered in category 19. If the additives dominate the sour character, if the beer has a dessert character, or if the beer contains flavor additives, it should be entered in category 20.
19. Fruit Sour Ale
Adding fruits or other ingredients to sour beer can work wonders. The tartness of the beer pairs perfectly with the aromatic nature of fruits. The acids become more interesting, more complex, and often more drinkable.
What beers should be entered in this category?
- Flanders with fruits*
- Gueuze with fruits*
- Sour Ale with fruits*
- Sour IPA with fruits*
- Hoppy Sour with fruits*
- American Sour with fruits*
- Catharina Sour*
- Juicy Sour*
This category should include top-fermented sour beers with the addition of fruits or additives, maintaining a dry character. If the additives dominate the sour character, if the beer has a dessert character, or if the beer contains flavor additives, it should be entered in category 20.
20. Pastry Sour
The sweetest beers from the sour ale family, sweetened and flavored, enriched with fruits and additives. Controversial due to their minimal beer character, yet beloved by many consumers.
What beers should be entered in this category?
- Gose with lactose and additives*
- Berliner Weisse with lactose and additives*
- Sour ale with lactose and additives*
- Sour beers with lactose and additives*
- Pastry Sour IPA*
These are dessert versions of sour beers with fruits and additives, often sweetened with lactose, maltodextrin, or sugar, usually with a significant residual extract and a balance leaning towards sweetness. For sensory effect, the use of flavorings is permitted.
21. Stout
Classic dark top-fermented beer. Traditionally originating from the British Isles, it became a national pride in Ireland. Dark, almost black with a creamy head. A proper Stout has coffee notes, is velvety, and highly drinkable.
What beers should be entered in this category?
- Dry Stout
- Irish Stout
- Nitro Stout
- Oatmeal Stout
This category should include dark top-fermented beers referencing the classic Dry Stout style. Beers with additives or with the addition of lactose and other additives should be entered in category 22. Stouts with higher original extract should be entered in category 23.
22. Stout and Sweet Stout with additions
Sweeter or enhanced with additions versions of stouts. While maintaining the balance of the base style, they should noticeably showcase the qualities of the addition. Pastry versions, despite having a decidedly sweeter balance and distinct characteristics of the addition, should still retain stout characteristics.
What beers should be entered in this category?
- Milk Stout / Sweet Stout
- Milk Stout / Sweet Stout with additions*
- Coffee Stout*
- Chocolate Stout*
- Stout with additions*
- Pastry Stout*
This category should include stouts with additions such as lactose, coffee, chocolate, cocoa, or cocoa husks.
23. Foreign Extra Stout
Formerly an export, stronger version of stout, often interpreted in the overseas territories of Great Britain using local ingredients as Tropical stout. The tropical version is characterized by higher fullness, elevated esters, and a less roasted profile.
What beers should be entered in this category?
- Foreign Extra Stout
- Tropical Stout
This category should include classic FESs and Tropical Stouts. Lighter beers should be entered in category 21, and heavier ones in category 24. Beers with additions should be entered in category 22.
24. Imperial Stout
The strongest edition of dark Ale. Rich, complex, offering a full range of taste and aromatic experiences stemming from both malts and a relatively high level of fermentation esters, along with noticeable, counterbalancing bitterness.
What beers should be entered in this category?
- Imperial Stout
This category should include classic Imperial Stouts. Imperial stouts with additions such as lactose, coffee, cocoa, or other additives should be entered in category 22. Stouts with a pronounced and noticeable character resulting from barrel aging should be entered in category 29. Smoked Imperial Stouts should be entered in category 28.
25. Historical beer
This category includes beers with a well-established historical brewing tradition from any era or part of the world that do not fit into another competition category. This category is a recognition of beers that contain unique ingredients or brewing techniques that were used in the past.
What beers should be entered in this category?
- Adambier
- Albae Cerevisiae
- Grisette
- Jopejskie
- Keptinis
- Koyt
- Lichtenhainer
- Rosanke
- Sahti
- Schöps
- Other historical beers
This category should include all beers recognized as historical. Historically unused additives are acceptable. Grodziskie beer and its variations should be entered in category 27, as it is difficult to consider them a historical style in the light of current developments. To enable a precise evaluation, the brewery must provide additional information about the submitted beer: a declaration of the style that has been recreated or imitated, information about the added ingredients and the methods of their processing that could have influenced the final result. The brewer can provide historical context regarding the submission. This information will be processed by the head judge and presented (anonymously) to the judges before assessment, allowing them to understand the historical context and the beer’s creation process.
26. Non-alcoholic beer
Beers without alcohol are one of the fastest-growing categories of beer. The range of styles, flavors, aromas, and additives for non-alcoholic beers is astonishing. It’s important that despite the typically low extract, the beer retains its characteristic features, is balanced, and simply tasty.
What beers should be entered in this category?
- Non-alcoholic beer 0.0% to 0.5% alcohol by volume*
This category may include both bottom-fermented and top-fermented beers, referencing various styles, with or without any additives, as long as they do not exceed a ≤0.5% alcohol content.
27. Grodziskie beer
The wheat beer style originating from Poland, traditionally brewed in Grodzisk Wielkopolski since the Middle Ages. Very light, airy beer with a slightly perceptible smoky character, clear and highly carbonated. The classic Grodzisk is delicate and harmoniously combines the influence of subtle smoke, hops, and a light wheat malt base. Despite its dryness, it is never sour.
What beers should be entered in this category?
- Grodziskie beer
- Variations on Grodziskie beer
- Grodziskie beer with additives
This category should include Grodziskie beers and beers whose basis and foundation are Grodziskie. Additions in variations on Grodziskie should complement rather than dominate it. It is necessary to indicate the additives or unusual techniques used during production.
28. Smoked beer
In addition to Grodziskie beer, there is a wealth of smoked beers. From light smoked pilsners, through smoked bocks, to heavy peat-smoked beers. Every lover of smokiness, from the scent of smoked ham to the aromas of a campfire or railroad ties, will find something for themselves.
What beers should be entered in this category?
- Smoked pilsner / Rauchpils****
- Smoked bock / Rauchbock****
- Beers with whisky / peated malt****
- Smoked Baltic porter****
- Smoked stout****
This category should include all beers where the smoked character imparted by smoked malt is discernible. Strong smoked beers aged in barrels should be entered in category 29.
29. Strong Barrel Aged beer
Barrels previously used for storing strong alcohols are perfect for aging beer. Different alcohols, types of wood, and aging durations produce different effects.
What beers should be entered in this category?
- Baltic Porter aged in barrels.***
- Baltic Porter aged with wood chips/cubes.***
- Imperial Stout aged in barrels.***
- Imperial Stout aged with wood chips/cubes.***
- Barley Wine aged in barrels.***
- Barley Wine aged with wood chips/cubes.***
- Other beers aged in barrels or with wood flakes.***
This category should include all strong beers aged in barrels. Pastry stouts aged in barrels should be entered in category 22. Any frozen beers aged in barrels should be entered in category 31.
30. Wild Barrel Aged beer
Barrels previously used for storing strong alcohols are excellent for aging beer. Different alcohols, types of wood, and aging durations produce different effects.
What beers should be entered in this category?
- Wild Ale aged in barrels.***
- Wild Ale aged with wood chips/cubes.***
- Saison aged in barrels.***
This category should include all wild beers aged in barrels. Pastry stouts aged in barrels should be entered in category 22.
31. Ice beer
Powerful beers, which we are slowly beginning to specialize in as a country. Intensified by the removal of part of the water in the freezing process, they stand sensorially between beer and beer liqueur. Very often bottled without carbonation, dense and intense in every aspect. Despite traditionally freezing mainly bocks, in Poland there is currently a wide range of strong ice beers, from Imperial IPAs to Baltic Porters.
What beers should be entered in this category?
- Eisbock
- Ice beers
- Ice beers aged in barrels***
This category should include all ice beers, both lagers and ales, as well as ice beers aged in barrels.
32. Beer with additives - herbs, teas, spices, honey (extract - no restrictions)
Beers with herbs, teas, spices, and other additives have been popular – one might say – almost forever. Traditional additives such as coriander and chamomile find their way into beer, as well as completely wild ones used by craft brewers.
What beers should be entered in this category?
- Herb beer*
- Tea beer*
- Coffee beer*
- Flower beer*
- Spice beer*
- Braggot* (when legally still considered beer)
- Honey beer*
- Beer with other additives*
This category should include both bottom and top-fermented beers that contain additives such as herbs, teas, flowers, spices, or other additives. The exception is beers with additives that fit into categories: 1a, 14a, 19, 20, 22, 27. Beers with a distinct and noticeable character resulting from barrel aging should be entered in category 29.
33. Beer with additives - fruits
Beers with fruits have been popular – one might say – almost forever. Both traditional whole fruits and pulps, juices, purees find their way into beer.
What beers should be entered in this category?
- Fruit beer
- Grape Ale
This category should include both bottom and top-fermented beers that contain fruit additives. The exception is beers with additives that fit into categories: 1a, 14a, 19, 20, 22, 27. Beers with a distinct and noticeable character resulting from barrel aging should be entered in category 29.
34. Beer with additives - vegetables
Beers with vegetables, in various forms. Pumpkin, cucumber, beets, potatoes? What other vegetables can be used in beer?
What beers should be entered in this category?
- Vegetable beer
- Pumpkin Ale
This category should include both bottom and top-fermented beers that contain vegetable additives. The exception is beers with additives that fit into categories: 1a, 14a, 19, 20, 22, 27. Beers with a distinct and noticeable character resulting from barrel aging should be entered in category 29.
35. Beer with additives - hemp
Beers with hemp are increasingly found in various beers. Both larger breweries and smaller, restaurant-based ones experiment with it. This is a trend that may gain strength in the coming years.
What beers should be entered in this category?
- Beer with hemp
This category should include both bottom and top-fermented beers that contain hemp additives, regardless of the base style.
Head of the jury
Marcin Ostajewski
Head brewer of Grodzisk Brewery and Fortuna Brewery in Poland. Organiser of Grodzisk Homebrewing Competition. Had the genuine pleasure to judge at European Beer Star, Birra dell’Ano and Concurso Brasileiro de Cervejas. Helps to brew Grodziskie around the world. BJCP Certified beer judge and a professional cat sommelier.
Sędziowie
FAQ
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Na Hempathy Expo każdy znajdzie coś dla siebie!
Niezależnie od tego jaka sfera konopnego świata Cię interesuje – odkryjesz z nami nowe możliwości!
Odwiedź liczne atrakcje z wysokiej jakości wykładami, warsztatami i prelekcjami. Poznaj świat konopii czerpiąc wiedzę od ekspertów, sprawdzając i testując szeroką gamę produktów konopnych.
Zapraszamy w dniach15-16 listopada 2024 na Międzynarodowe Targi Poznańskie (Poznań, Głogowska 14, wejście wschodnie, od strony Mostu Dworcowego).
Hempathy Expo – hala 3A
Poznańskie Targi Piwne – Hala 3
Jeśli planujecie dotrzeć do nas komunikacją miejską, w okolicy znajdują się przystanki tramwajowe linii:
3, 5, 6, 8, 10, 11, 12, 14, 15, 18
oraz autobusowe:
148, 159, 163, 168, 169, 177
a także linie nocne:
212, 213, 214, 216, 218, 219, 222, 223, 224, 226 i 258
Dla najbardziej aktualnych informacji polecamy sprawdzenie rozkładów jazdy
Bilety będą dostępne już niedługo!
Pośród wystawców Hempathy Expo znajdziecie przedstawicieli całej branży. Od stref medycznych, przemysłowych po rekreację, jedzenie czy beauty.
Nie zabraknie również stoisk wiążących się szeroko rozumianą z rozrywką i dobrą zabawą.
Program wydarzeń już niedługo!
Płatność kartą możliwa jest przy zakupie biletów w kasach oraz na niektórych stoiskach. Nie wiemy jednak czy wszyscy wystawcy zapewnią możliwość płacenia kartą na ich stoisku, dlatego rekomendujemy zabranie ze sobą gotówki. Mile widziane płacenie bilonem! 🙂
Tak! Na wejściu otrzymacie od nas opaskę, dzięki której będziecie mogli wchodzić na imprezę wielokrotnie, w dniu na który kupiliście bilet. Jeśli kupiliście karnet dwudniowy, NIE ZDEJMUJCIE OPASKI po piątku – będzie wam potrzebna, żeby wejść ponownie w sobotę. Jeśli Wasz bilet został już skasowany, a nie posiadacie opaski, niestety nie będziecie mogli wejść ponownie.
Jeśli opaska zerwie Wam się na terenie imprezy, po prostu podejdźcie do kogoś z obsługi i zgłoście to – dostaniecie nową. Niestety, jeśli opaska zerwie się poza terenem imprezy, żeby wejść ponownie, będziecie musieli kupić bilet.
Na Hempathy Expo zapraszamy całe rodziny! Należy mieć jednak na uwadze, że osoby niepełnoletnie mogą wziąć udział w Targach jedynie w towarzystwie pełnoletniego opiekuna i przy wejściu otrzymają one inny kolor opaski.
Tak (w większości…). Impreza znajduje się na parterze oraz posiada toalety dla osób niepełnosprawnych. Trudno dostępnym miejscem jest jedynie antresola, na której znajduje się część miejsc siedzących oraz niektóre z zamkniętych warsztatów – jeśli osoba niepełnosprawna będzie chciała się tam dostać, nasza ekipa chętnie pomoże!