Greater Poland Cider Cup
Cel konkursu
Celem Konkursu Greater Poland Cider Cup jest wyłonienie i promocja najlepszych cydrów wyprodukowanych przez profesjonalistów w Polsce i za granicą.
Kryteriami oceny będą smak, zapach, wygląd, zgodność ze stylem oraz ogólne wrażenie, jakie zostawia po sobie cydr.
Terminy przyjmowania zgłoszeń
27 maja – 4 października 2024
Konkurs kierowany do
Profesjonalnych cydrowni z całego świata
Koszt zgłoszenia jednego cydru
Early Birds – (do 30 czerwca) – 130 zł* (+23% vat)
1 lipca – 4 października – 190 zł* (+23% vat)
Nagrody w konkursie
- Nagrody w kategoriach
Nagrodami w każdej z 4 kategorii są:
- Za I miejsce: Dyplom. Odznaczenie GP 2024, znak graficzny Złoto GP 2024 do wykorzystania w promocji cydrowni
- Za II miejsce: Dyplom. Odznaczenie GP 2024, znak graficzny Srebro GP 2024 do wykorzystania w promocji cydrowni
- Za III miejsce: Dyplom. Odznaczenie GP 2024, znak graficzny Brąz GP 2024 do wykorzystania w promocji cydrowni
- Nagroda główna
Spośród zwycięskich cydrów w poszczególnych kategoriach wyłoniony zostanie jeden cydr, który otrzyma tytuł „The Greatest Cider”. Nagrodami dla zwycięzcy tego tytułu są:
- Odznaczenie GP 2024 oraz znak graficzny „The Greatest Cider GP 2024” do wykorzystania w promocji cydrowni
- Pakiet usług promocyjnych zapewnionych przez Targi Piwne Sp. z o.o.
Oraz przyznane zostaną także II i III, których zdobywcy otrzymają
- Za II miejsce: Dyplom. Odznaczenie GP 2024, znak graficzny II miejsce GP 2024 do wykorzystania w promocji cydrowni
- Za III miejsce: Dyplom. Odznaczenie GP 2024, znak graficzny III miejsce GP 2024 do wykorzystania w promocji cydrowni
Zgłoszenia i kategorie konkursowe
1. Cydr wytrawny spokojny
Cydr wytrawny to podstawa cydrowego rzemiosła. Jednak osiągnąć wytrawny cydr doskonały – nie jest łatwo. Dróg do ideału jest wiele, zarówno tych tradycyjnych, jak i nowoczesnych. Liczy się efekt finalny: smak, aromat, ciało.
Jakie cydry zgłaszać w tej kategorii?
- cydr wytrawny spokojny (nie nasycony dwutlenkiem węgla)
- cydr wytrawny spontanicznej fermentacji (nie nasycony dwutlenkiem węgla)
- cydr wytrawny spokojny leżakowany w beczce (nie nasycony dwutlenkiem węgla)***
W tej kategorii należy zgłaszać całkowicie odfermentowane cydry, wytrawne, bez lub z minimalną ilością cukrów resztkowych. Mogą być fermentowane drożdżami szlachetnymi lub spontanicznej fermentacji, z dowolnej odmiany jabłek, nienasycone CO2, o dowolnym ekstrakcie początkowym. Dopuszczalne jest leżakowanie w beczkach drewnianych.
2. Cydr wytrawny musujący
Cydr wytrawny to podstawa cydrowego rzemiosła. Jednak osiągnąć wytrawny cydr doskonały – nie jest łatwo. Dróg do ideału jest wiele, zarówno tych tradycyjnych, jak i nowoczesnych. Liczy się efekt finalny: smak, aromat, ciało.
Jakie cydry zgłaszać w tej kategorii?
- cydr wytrawny musujący (nasycony dwutlenkiem węgla)
- cydr wytrawny spontanicznej fermentacji (nasycony dwutlenkiem węgla)
- cydr wytrawny musujący leżakowany w beczce (nasycony dwutlenkiem węgla)***
W tej kategorii należy zgłaszać całkowicie odfermentowane cydry, wytrawne, bez lub z minimalną ilością cukrów resztkowych. Mogą być fermentowane drożdżami szlachetnymi lub spontanicznej fermentacji, z dowolnej odmiany jabłek, nasycone CO2, o dowolnym ekstrakcie początkowym. Dopuszczalne jest leżakowanie w beczkach drewnianych.
3. Cydr lodowy
Cydr lodowy ukazuje prawdziwy kunszt cydrownika. Doskonała jakość, niezwykle złożony proces produkcji wykorzystujące najlepsze jabłka. Niesamowity smak pozostający na długo w pamięci.
Jakie cydry zgłaszać w tej kategorii?
- cydr lodowy
- perry lodowe (gruszkowe)
- cydr i perry lodowe leżakowane w beczce***
W tej kategorii powinny znaleźć się wszystkie cydry lodowe i perry lodowe. A także cydry i perry lodowe leżakowane w beczkach.Przy zgłaszaniu cydrów leżakowanych w beczkach należy podać beczkę, w jakiej leżakował alkohol, a w przypadku cydrów z dodatkami należy podać użyte dodatki.
4. Cydr z dodatkami
Bogactwo cydrów jest ogromne, a cydr nie kończy się tylko na podstawowym cydrze wytrawnym. Cydry słodkie czy z dodatkami – także potrafią zachwycać.
Jakie cydry zgłaszać w tej kategorii?
- cydr słodki
- cydr półsłodki
- cydr z owocami*
- cydr z przyprawami, miodem i innymi dodatkami*
- perry (gruszkowy)
- cydr leżakowany w beczce (pozostałe)***
- perry leżakowane w beczce***
W tej kategorii należy zgłaszać dowolne cydry, czyli produkty w których podstawą jest nastaw z minimum 51% soku jabłkowego. Wyjątkiem są cydry wytrawne, które powinny znaleźć się w kategorii Cydry wytrawne spokojne oraz Cydry wytrawne musujące oraz cydry lodowe które należy zgłosić w Cydry lodowe. Mogą być fermentowane drożdżami szlachetnymi lub spontanicznej fermentacji, z dowolnej odmiany jabłek, nasycone CO2 lub nie, o dowolnym ekstrakcie początkowym. Dopuszczalne jest leżakowanie w beczkach drewnianych.
Przy zgłaszaniu cydrów z dodatkami należy podać użyte dodatki.
1. Cydr wytrawny spokojny
Cydr wytrawny to podstawa cydrowego rzemiosła. Jednak osiągnąć wytrawny cydr doskonały – nie jest łatwo. Dróg do ideału jest wiele, zarówno tych tradycyjnych, jak i nowoczesnych. Liczy się efekt finalny: smak, aromat, ciało.
Jakie cydry zgłaszać w tej kategorii?
- cydr wytrawny spokojny (nie nasycony dwutlenkiem węgla)
- cydr wytrawny spontanicznej fermentacji (nie nasycony dwutlenkiem węgla)
- cydr wytrawny spokojny leżakowany w beczce (nie nasycony dwutlenkiem węgla)***
W tej kategorii należy zgłaszać całkowicie odfermentowane cydry, wytrawne, bez lub z minimalną ilością cukrów resztkowych. Mogą być fermentowane drożdżami szlachetnymi lub spontanicznej fermentacji, z dowolnej odmiany jabłek, nienasycone CO2, o dowolnym ekstrakcie początkowym. Dopuszczalne jest leżakowanie w beczkach drewnianych.
2. Cydr wytrawny musujący
Cydr wytrawny to podstawa cydrowego rzemiosła. Jednak osiągnąć wytrawny cydr doskonały – nie jest łatwo. Dróg do ideału jest wiele, zarówno tych tradycyjnych, jak i nowoczesnych. Liczy się efekt finalny: smak, aromat, ciało.
Jakie cydry zgłaszać w tej kategorii?
- cydr wytrawny musujący (nasycony dwutlenkiem węgla)
- cydr wytrawny spontanicznej fermentacji (nasycony dwutlenkiem węgla)
- cydr wytrawny musujący leżakowany w beczce (nasycony dwutlenkiem węgla)***
W tej kategorii należy zgłaszać całkowicie odfermentowane cydry, wytrawne, bez lub z minimalną ilością cukrów resztkowych. Mogą być fermentowane drożdżami szlachetnymi lub spontanicznej fermentacji, z dowolnej odmiany jabłek, nasycone CO2, o dowolnym ekstrakcie początkowym. Dopuszczalne jest leżakowanie w beczkach drewnianych.
3. Cydr lodowy
Cydr lodowy ukazuje prawdziwy kunszt cydrownika. Doskonała jakość, niezwykle złożony proces produkcji wykorzystujące najlepsze jabłka. Niesamowity smak pozostający na długo w pamięci.
Jakie cydry zgłaszać w tej kategorii?
- cydr lodowy
- perry lodowe (gruszkowe)
- cydr i perry lodowe leżakowane w beczce***
W tej kategorii powinny znaleźć się wszystkie cydry lodowe i perry lodowe. A także cydry i perry lodowe leżakowane w beczkach.Przy zgłaszaniu cydrów leżakowanych w beczkach należy podać beczkę, w jakiej leżakował alkohol, a w przypadku cydrów z dodatkami należy podać użyte dodatki.
4. Cydr z dodatkami
Bogactwo cydrów jest ogromne, a cydr nie kończy się tylko na podstawowym cydrze wytrawnym. Cydry słodkie czy z dodatkami – także potrafią zachwycać.
Jakie cydry zgłaszać w tej kategorii?
- cydr słodki
- cydr półsłodki
- cydr z owocami*
- cydr z przyprawami, miodem i innymi dodatkami*
- perry (gruszkowy)
- cydr leżakowany w beczce (pozostałe)***
- perry leżakowane w beczce***
W tej kategorii należy zgłaszać dowolne cydry, czyli produkty w których podstawą jest nastaw z minimum 51% soku jabłkowego. Wyjątkiem są cydry wytrawne, które powinny znaleźć się w kategorii Cydry wytrawne spokojne oraz Cydry wytrawne musujące oraz cydry lodowe które należy zgłosić w Cydry lodowe. Mogą być fermentowane drożdżami szlachetnymi lub spontanicznej fermentacji, z dowolnej odmiany jabłek, nasycone CO2 lub nie, o dowolnym ekstrakcie początkowym. Dopuszczalne jest leżakowanie w beczkach drewnianych.
Przy zgłaszaniu cydrów z dodatkami należy podać użyte dodatki.
Szef jury
Marcin Ostajewski
Główny piwowar Browaru Grodzisk oraz Browaru Fortuna. Organizator Grodziskiego Konkursu Piw Domowych. Miał niezwykłą przyjemność sędziować m.in. na European Beer Star, Birra dell’Ano czy Concurso Brasileiro de Cervejas. Pomaga w warzeniu grodziskiego w wielu krajach świata. Certyfikowany sędzia BJCP, sommelier kotów.
Sędziowie
FAQ
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Na Hempathy Expo każdy znajdzie coś dla siebie!
Niezależnie od tego jaka sfera konopnego świata Cię interesuje – odkryjesz z nami nowe możliwości!
Odwiedź liczne atrakcje z wysokiej jakości wykładami, warsztatami i prelekcjami. Poznaj świat konopii czerpiąc wiedzę od ekspertów, sprawdzając i testując szeroką gamę produktów konopnych.
Zapraszamy w dniach15-16 listopada 2024 na Międzynarodowe Targi Poznańskie (Poznań, Głogowska 14, wejście wschodnie, od strony Mostu Dworcowego).
Hempathy Expo – hala 3A
Poznańskie Targi Piwne – Hala 3
Jeśli planujecie dotrzeć do nas komunikacją miejską, w okolicy znajdują się przystanki tramwajowe linii:
3, 5, 6, 8, 10, 11, 12, 14, 15, 18
oraz autobusowe:
148, 159, 163, 168, 169, 177
a także linie nocne:
212, 213, 214, 216, 218, 219, 222, 223, 224, 226 i 258
Dla najbardziej aktualnych informacji polecamy sprawdzenie rozkładów jazdy
Bilety będą dostępne już niedługo!
Pośród wystawców Hempathy Expo znajdziecie przedstawicieli całej branży. Od stref medycznych, przemysłowych po rekreację, jedzenie czy beauty.
Nie zabraknie również stoisk wiążących się szeroko rozumianą z rozrywką i dobrą zabawą.
Program wydarzeń już niedługo!
Płatność kartą możliwa jest przy zakupie biletów w kasach oraz na niektórych stoiskach. Nie wiemy jednak czy wszyscy wystawcy zapewnią możliwość płacenia kartą na ich stoisku, dlatego rekomendujemy zabranie ze sobą gotówki. Mile widziane płacenie bilonem! 🙂
Tak! Na wejściu otrzymacie od nas opaskę, dzięki której będziecie mogli wchodzić na imprezę wielokrotnie, w dniu na który kupiliście bilet. Jeśli kupiliście karnet dwudniowy, NIE ZDEJMUJCIE OPASKI po piątku – będzie wam potrzebna, żeby wejść ponownie w sobotę. Jeśli Wasz bilet został już skasowany, a nie posiadacie opaski, niestety nie będziecie mogli wejść ponownie.
Jeśli opaska zerwie Wam się na terenie imprezy, po prostu podejdźcie do kogoś z obsługi i zgłoście to – dostaniecie nową. Niestety, jeśli opaska zerwie się poza terenem imprezy, żeby wejść ponownie, będziecie musieli kupić bilet.
Na Hempathy Expo zapraszamy całe rodziny! Należy mieć jednak na uwadze, że osoby niepełnoletnie mogą wziąć udział w Targach jedynie w towarzystwie pełnoletniego opiekuna i przy wejściu otrzymają one inny kolor opaski.
Tak (w większości…). Impreza znajduje się na parterze oraz posiada toalety dla osób niepełnosprawnych. Trudno dostępnym miejscem jest jedynie antresola, na której znajduje się część miejsc siedzących oraz niektóre z zamkniętych warsztatów – jeśli osoba niepełnosprawna będzie chciała się tam dostać, nasza ekipa chętnie pomoże!