Greater Poland Cider Cup Home

Cel konkursu

Celem Konkursu Greater Poland Cider Cup Home jest wyłonienie i promocja najlepszych cydrów wyprodukowanych przez amatorów i hobbystów w Polsce i za granicą.

Kryteriami oceny będą smak, zapach, wygląd, zgodność ze stylem oraz ogólne wrażenie, jakie zostawia po sobie cydr.

Terminy przyjmowania zgłoszeń

27 maja – 4 października 2024

Konkurs kierowany do

domowych cydrowników z całego świata

Koszt zgłoszenia jednego cydru

40 zł

Zgłoś udział w konkursie

Nagrody w konkursie

Nagrodami w każdej z 3 kategorii są:

  • Za I miejsce: Dyplom GPCCH 2024, upominki od PTP
  • Za II miejsce: Dyplom GPCCH 2024, upominki od PTP
  • Za III miejsce:  Dyplom GPCCH 2024, upominki od PTP

Spośród zwycięskich cydrów w poszczególnych kategoriach jury wyłoni cydr, który otrzyma tytuł “The Greatest Home Cider”.

Nagrodami dodatkowymi dla zdobywcy tytułu “The Greatest Home Cider” są:

  • wyprodukowanie cydru według zwycięskiej receptury w cydrowni Chyliczki,
  • projekt graficzny etykiety dla zwycięskiego miodu, zawierający informacje o cydrowniku domowym (imię i nazwisko cydrownika i/lub nazwa cydrowni domowej)
  • 36 butelek o poj. 750 ml wyprodukowanego w ramach nagrody cydru lub ich ekwiwalent
 

Zgłoszenia i kategorie konkursowe

Cydry domowe

Cydr wytrawny to podstawa cydrowego rzemiosła. Jednak osiągnąć wytrawny cydr doskonały – nie jest łatwo. Dróg do ideału jest wiele, zarówno tych tradycyjnych, jak i nowoczesnych. Liczy się efekt finalny: smak, aromat, ciało.

Jakie cydry zgłaszać w tej kategorii?

  • cydr wytrawny spokojny (nie nasycony dwutlenkiem węgla)
  • cydr wytrawny spontanicznej fermentacji (nie nasycony dwutlenkiem węgla)
  • cydr wytrawny spokojny leżakowany w beczce (nie nasycony dwutlenkiem węgla)***

 

W tej kategorii należy zgłaszać całkowicie odfermentowane cydry, wytrawne, bez lub z minimalną ilością cukrów resztkowych. Mogą być fermentowane drożdżami szlachetnymi lub spontanicznej fermentacji, z dowolnej odmiany jabłek, nienasycone CO2, o dowolnym ekstrakcie początkowym. Dopuszczalne jest leżakowanie w beczkach drewnianych. 

Cydr wytrawny to podstawa cydrowego rzemiosła. Jednak osiągnąć wytrawny cydr doskonały – nie jest łatwo. Dróg do ideału jest wiele, zarówno tych tradycyjnych, jak i nowoczesnych. Liczy się efekt finalny: smak, aromat, ciało.

Jakie cydry zgłaszać w tej kategorii?

  • cydr wytrawny musujący (nasycony dwutlenkiem węgla)
  • cydr wytrawny spontanicznej fermentacji (nasycony dwutlenkiem węgla)
  • cydr wytrawny musujący leżakowany w beczce (nasycony dwutlenkiem węgla)***

 

W tej kategorii należy zgłaszać całkowicie odfermentowane cydry, wytrawne, bez lub z minimalną ilością cukrów resztkowych. Mogą być fermentowane drożdżami szlachetnymi lub spontanicznej fermentacji, z dowolnej odmiany jabłek, nasycone CO2, o dowolnym ekstrakcie początkowym. Dopuszczalne jest leżakowanie w beczkach drewnianych.

Bogactwo cydrów jest ogromne, a cydr nie kończy się tylko na podstawowym cydrze wytrawnym. Cydry słodkie czy z dodatkami – także potrafią zachwycać.

Jakie cydry zgłaszać w tej kategorii?

  • cydr słodki
  • cydr półsłodki
  • cydr z owocami*
  • cydr z przyprawami, miodem i innymi dodatkami*
  • perry (gruszkowy)
  • cydr leżakowany w beczce (pozostałe)***
  • perry leżakowane w beczce***

 

W tej kategorii należy zgłaszać dowolne cydry, czyli produkty w których podstawą jest nastaw z minimum 51% soku jabłkowego. Wyjątkiem są cydry wytrawne, które powinny znaleźć się w kategorii Cydry wytrawne spokojne oraz Cydry wytrawne musujące oraz cydry lodowe które należy zgłosić w Cydry lodowe. Mogą być fermentowane drożdżami szlachetnymi lub spontanicznej fermentacji, z dowolnej odmiany jabłek, nasycone CO2 lub nie, o dowolnym ekstrakcie początkowym. Dopuszczalne jest leżakowanie w beczkach drewnianych.
Przy zgłaszaniu cydrów z dodatkami należy podać użyte dodatki.

Cydry domowe

Cydr wytrawny to podstawa cydrowego rzemiosła. Jednak osiągnąć wytrawny cydr doskonały – nie jest łatwo. Dróg do ideału jest wiele, zarówno tych tradycyjnych, jak i nowoczesnych. Liczy się efekt finalny: smak, aromat, ciało.

Jakie cydry zgłaszać w tej kategorii?

  • cydr wytrawny spokojny (nie nasycony dwutlenkiem węgla)
  • cydr wytrawny spontanicznej fermentacji (nie nasycony dwutlenkiem węgla)
  • cydr wytrawny spokojny leżakowany w beczce (nie nasycony dwutlenkiem węgla)***

 

W tej kategorii należy zgłaszać całkowicie odfermentowane cydry, wytrawne, bez lub z minimalną ilością cukrów resztkowych. Mogą być fermentowane drożdżami szlachetnymi lub spontanicznej fermentacji, z dowolnej odmiany jabłek, nienasycone CO2, o dowolnym ekstrakcie początkowym. Dopuszczalne jest leżakowanie w beczkach drewnianych. 

Cydr wytrawny to podstawa cydrowego rzemiosła. Jednak osiągnąć wytrawny cydr doskonały – nie jest łatwo. Dróg do ideału jest wiele, zarówno tych tradycyjnych, jak i nowoczesnych. Liczy się efekt finalny: smak, aromat, ciało.

Jakie cydry zgłaszać w tej kategorii?

  • cydr wytrawny musujący (nasycony dwutlenkiem węgla)
  • cydr wytrawny spontanicznej fermentacji (nasycony dwutlenkiem węgla)
  • cydr wytrawny musujący leżakowany w beczce (nasycony dwutlenkiem węgla)***

 

W tej kategorii należy zgłaszać całkowicie odfermentowane cydry, wytrawne, bez lub z minimalną ilością cukrów resztkowych. Mogą być fermentowane drożdżami szlachetnymi lub spontanicznej fermentacji, z dowolnej odmiany jabłek, nasycone CO2, o dowolnym ekstrakcie początkowym. Dopuszczalne jest leżakowanie w beczkach drewnianych.

Bogactwo cydrów jest ogromne, a cydr nie kończy się tylko na podstawowym cydrze wytrawnym. Cydry słodkie czy z dodatkami – także potrafią zachwycać.

Jakie cydry zgłaszać w tej kategorii?

  • cydr słodki
  • cydr półsłodki
  • cydr z owocami*
  • cydr z przyprawami, miodem i innymi dodatkami*
  • perry (gruszkowy)
  • cydr leżakowany w beczce (pozostałe)***
  • perry leżakowane w beczce***

 

W tej kategorii należy zgłaszać dowolne cydry, czyli produkty w których podstawą jest nastaw z minimum 51% soku jabłkowego. Wyjątkiem są cydry wytrawne, które powinny znaleźć się w kategorii Cydry wytrawne spokojne oraz Cydry wytrawne musujące oraz cydry lodowe które należy zgłosić w Cydry lodowe. Mogą być fermentowane drożdżami szlachetnymi lub spontanicznej fermentacji, z dowolnej odmiany jabłek, nasycone CO2 lub nie, o dowolnym ekstrakcie początkowym. Dopuszczalne jest leżakowanie w beczkach drewnianych.
Przy zgłaszaniu cydrów z dodatkami należy podać użyte dodatki.

Szef jury

_DSF6551 (1)

Marcin Ostajewski

Główny piwowar Browaru Grodzisk oraz Browaru Fortuna. Organizator Grodziskiego Konkursu Piw Domowych. Miał niezwykłą przyjemność sędziować m.in. na European Beer Star, Birra dell’Ano czy Concurso Brasileiro de Cervejas. Pomaga w warzeniu grodziskiego w wielu krajach świata. Certyfikowany sędzia BJCP, sommelier kotów.

Sędziowie

Bartosz_Pussak_Photography_PTP_GP_1-36
Bartosz_Pussak_Photography_PTP_GP_1-36
Bartosz_Pussak_Photography_PTP_GP_1-36
Bartosz_Pussak_Photography_PTP_GP_1-36
Bartosz_Pussak_Photography_PTP_GP_1-36
Bartosz_Pussak_Photography_PTP_GP_1-36
Bartosz_Pussak_Photography_PTP_GP_1-36
Bartosz_Pussak_Photography_PTP_GP_1-36

FAQ

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Na Hempathy Expo każdy znajdzie coś dla siebie!
Niezależnie od tego jaka sfera konopnego świata Cię interesuje – odkryjesz z nami nowe możliwości!
Odwiedź liczne atrakcje z wysokiej jakości wykładami, warsztatami i prelekcjami. Poznaj świat konopii czerpiąc wiedzę od ekspertów, sprawdzając i testując szeroką gamę produktów konopnych.

Zapraszamy w dniach15-16 listopada 2024 na Międzynarodowe Targi Poznańskie (Poznań, Głogowska 14, wejście wschodnie, od strony Mostu Dworcowego).
Hempathy Expo – hala 3A
Poznańskie Targi Piwne – Hala 3

Jeśli planujecie dotrzeć do nas komunikacją miejską, w okolicy znajdują się przystanki tramwajowe linii:

3, 5, 6, 8, 10, 11, 12, 14, 15, 18

oraz autobusowe:

148, 159, 163, 168, 169, 177

a także linie nocne:

212, 213, 214, 216, 218, 219, 222, 223, 224, 226 i 258

Dla najbardziej aktualnych informacji polecamy sprawdzenie rozkładów jazdy

Bilety będą dostępne już niedługo!

Pośród wystawców Hempathy Expo znajdziecie przedstawicieli całej branży. Od stref medycznych, przemysłowych po rekreację, jedzenie czy beauty.
Nie zabraknie również stoisk wiążących się szeroko rozumianą z rozrywką i dobrą zabawą. 

Program wydarzeń już niedługo!

Płatność kartą możliwa jest przy zakupie biletów w kasach oraz na niektórych stoiskach. Nie wiemy jednak czy wszyscy wystawcy zapewnią możliwość płacenia kartą na ich stoisku, dlatego rekomendujemy zabranie ze sobą gotówki. Mile widziane płacenie bilonem! 🙂

Tak! Na wejściu otrzymacie od nas opaskę, dzięki której będziecie mogli wchodzić na imprezę wielokrotnie, w dniu na który kupiliście bilet. Jeśli kupiliście karnet dwudniowy, NIE ZDEJMUJCIE OPASKI po piątku – będzie wam potrzebna, żeby wejść ponownie w sobotę. Jeśli Wasz bilet został już skasowany, a nie posiadacie opaski, niestety nie będziecie mogli wejść ponownie.

Jeśli opaska zerwie Wam się na terenie imprezy, po prostu podejdźcie do kogoś z obsługi i zgłoście to – dostaniecie nową. Niestety, jeśli opaska zerwie się poza terenem imprezy, żeby wejść ponownie, będziecie musieli kupić bilet.

Na Hempathy Expo zapraszamy całe rodziny! Należy mieć jednak na uwadze, że osoby niepełnoletnie mogą wziąć udział w Targach jedynie w towarzystwie pełnoletniego opiekuna i przy wejściu otrzymają one inny kolor opaski. 

Tak (w większości…). Impreza znajduje się na parterze oraz posiada toalety dla osób niepełnosprawnych. Trudno dostępnym miejscem jest jedynie antresola, na której znajduje się część miejsc siedzących oraz niektóre z zamkniętych warsztatów – jeśli osoba niepełnosprawna będzie chciała się tam dostać, nasza ekipa chętnie pomoże!

Jak przygotować paczkę do wysyłki?

ikonki GP-06

Sponsorzy